Onze familiestambomen

Karel DILLEN

Mannelijk 1925 - 2007  (81 jaar)


Persoonlijke informatie    |    Aantekeningen    |    Gebeurteniskaart    |    Alles    |    PDF

  • Naam Karel DILLEN 
    Geboren 16 okt 1925  Antwerpen Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
    Geslacht Mannelijk 
    Overleden 27 apr 2007  ‘s Gravenwezel Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
    Begraven 5 mei 2007  Antwerpen Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
    Persoon-ID I145766  DDCGR
    Laatst gewijzigd op 19 jan 2020 

    Vader Constant DILLEN 
    Moeder Maria VAN GOMPEL 
    Gezins-ID F93222  Gezinsblad  |  Familiekaart

    Gezin Madeleine KONINCKX,   geb. 11 jun 1929, Sint-Truiden Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 22 mei 2016, ‘s Gravenwezel Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 86 jaar) 
    Kinderen 
     1. (Geheimhouding)
     2. (Geheimhouding)
     3. (Geheimhouding)
     4. (Geheimhouding)
    Laatst gewijzigd op 23 mei 2016 
    Gezins-ID F93220  Gezinsblad  |  Familiekaart

  • Gebeurteniskaart
    Link naar Google MapsGeboren - 16 okt 1925 - Antwerpen Link naar Google Earth
    Link naar Google MapsOverleden - 27 apr 2007 - ‘s Gravenwezel Link naar Google Earth
    Link naar Google MapsBegraven - 5 mei 2007 - Antwerpen Link naar Google Earth
     = Link naar Google Earth 

  • Aantekeningen 
    • Karel Cornelia Constantijn DILLEN

      http://www.standaard.be/cnt/dmf27042007_113

      BRUSSEL - Vrijdag in de vooravond is Karel Dillen, de stichter van het Vlaams Blok, op 81-jarige leeftijd overleden. Dat meldt Vlaams Belangvoorzitter Frank Vanhecke. Dillen had reeds geruime tijd zware gezondheidsproblemen. Hij overleed bij zijn dochter Marijke in 's Gravenwezel.
      Op 8 juni 1996 gaf Karel Dillen de fakkel van partijvoorzitter door aan Vanhecke. Zijn zwakke gezondheid verplichtte hem midden 2003 ook ontslag te nemen uit het Europees parlement.

      Karel Dillen werd op 16 oktober 1925 geboren in Antwerpen als zoon van een dokwerker en een huisvrouw. Na zijn middelbare studies aan het atheneum in Antwerpen werkte hij als bediende bij de Antwerpse taximaatschappij ATM en bij Renault in Deurne.

      Leerjongen

      In de jaren na de bevrijding stortte hij zich 'als leerjongen in de Vlaamse beweging', zoals hijzelf zei. Hij was actief in de Sint-Arnoutgroep, een kleine Antwerpse nationalistische jeugdgroep, en in de Vlaamse Concentratie.

      Dillen publiceerde voorts in 'Opstanding', een in 1949 opgericht onafhankelijk weekblad dat nauwe banden had met de Vlaamse Concentratie. Daarnaast schreef hij bijna twintig jaar lang (1956-1975) in het nationalistische maandblad Dietsland-Europa waarvan hij stichter-hoofdredacteur was. Hij verzorgde ook elf jaar lang een rubriek in ’t Pallieterke onder diverse schuilnamen.

      Voorts militeerde hij in de Jong-Nederlandse Gemeenschap, een vrij kleine kring van mensen rond Dillen die op Grootnederlands vlak actief waren en onder andere de eerste naoorlogse amnestiemeeting organiseerde. Zelf hadden hij noch zijn familie te maken gehad met de repressie maar Karel Dillen zei zich solidair te voelen met de slachtoffers ervan.

      Were Di

      Van 1965, twee jaar na de oprichting, tot 1975 leidde Dillen het Verbond van Nederlandse Werkgemeenschappen - Were Di. Dat was gegroeid uit de ouderenkring van een van de vele Antwerpse nationalistische jeugdgroepen. Were Di nam ook Dietsland Europa over.

      Via dat engagement belandde hij bij de Volksunie. Tot het einde van de jaren zestig had hij zitting in de VU-partijraad. Toen die partij volgens hem een te linkse koers ging varen brak hij ermee. Na de perikelen rond het Egmontpact richtte hij op 1 oktober 1977 de Vlaamsnationale Partij op, de voorloper van het Vlaams Blok.

      Vlaams Blok voor het leven

      Van 1977 tot 1978 was hij voorzitter van de VNP en vanaf 1979 van het Vlaams Blok, voor het leven.

      In 1978 belandde hij in de Kamer voor het arrondissement Antwerpen, als enige verkozene van het Vlaams Blok. In 1987 stapte hij over naar de Senaat en weer twee jaar later naar het Europees parlement. Op 18 juni 2003 nam hij om gezondheidsredenen ontslag als europarlementslid.

      Vanhecke

      In 1996 groeiden de geruchten dat Karel Dillen de leiding van de partij zou afstaan. In een kranteninterview solliciteerde Gerolf Annemans voor het voorzitterschap, maar Dillen zei dat hij nog niet aan aftreden dacht.

      Intussen leek er binnen de partij een polarisatie aan de gang, tussen wat gemakkelijkheidshalve de strekking Annemans en de strekking Dewinter genoemd werd. De voorzitter had echter het recht zijn opvolger zelf aan te duiden. Dat werd Frank Vanhecke, zijn trouwe medewerker in het Europees parlement.

      Dillen schreef "Wim Maes", "Wij, marginalen", "Vlaanderen in Europa" en "Vlaams Blok, Partij van en voor de Toekomst". Hij is ook de samensteller van "Europese Gedichten" en vertaalde enkele werken, onder meer over apartheid en het revisionisme.


      http://www.inmemoriam.be/nl/2007-04-27/karel-dillen-1900/#.V0LDLNf8Gyw

      "De hemel op aarde bestaat niet en de mens blijft steeds de mens: onvolmaakt, met zijn kleine en kleinste kanten, beperkingen, zwakheden, met zijn erbarmelijkheden ook, maar tevens met zijn eigenschappen en deugden en hier en daar zijn zin voor grootheid. Dat alles maakt hem tot een onvervangbare enigheid, tot een onvervangbare persoonlijkheid."                                                                                                                             (Voor U geschreven, Karel Dillen)  
      In dankbare herinnering aan Karel Dillen die reeds twee jaar geleden van ons heenging op 27 april 2007, maar nog steeds in onze harten verder leeft.     Madeleine Dillen - Koninckx Marijke Dillen         Geertje, Willem-Jan, Laura Koen en Greet Van Oorschot - Dillen         Maarten, Michiel, Annelore, Aartje, Max Peter en Veerle Vergauwen - Dillen         Lukas Koen Dillen