Onze familiestambomen

Jan DE CLERCK

Mannelijk


Generaties:      Standaard    |    Verticaal    |    Compact    |    Box    |    Alleen tekst    |    (Uitgebreide)kwartierstaat    |    Voorouderwaaier    |    Media    |    PDF

Generatie: 1

  1. 1.  Jan DE CLERCK (zoon van Jan DE CLERCK en Martine VAN DEN WEGHE).

    Jan — (Geheimhouding). [Gezinsblad]


Generatie: 2

  1. 2.  Jan DE CLERCK (zoon van Roger DE CLERCK en Anna Maria HANSSENS).

    Jan — Martine VAN DEN WEGHE. [Gezinsblad]


  2. 3.  Martine VAN DEN WEGHE
    Kinderen:
    1. Gregory DE CLERCK
    2. Anthony DE CLERCK
    3. 1. Jan DE CLERCK
    4. (Geheimhouding)


Generatie: 3

  1. 4.  Roger DE CLERCK geboren 27 jul 1924, Wielsbeke (zoon van Jozef DECLERCK en Irma VERHELST); overleden 23 okt 2015, Deerlijk; begraven 31 okt 2015, Wielsbeke.

    Aantekeningen:

    rouwbericht




    https://nl.wikipedia.org/wiki/Roger_De_Clerck

    http://www.standaard.be/cnt/dmf20151023_01934582

    http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.2476491

    Tapijtenmagnaat Roger De Clerck ("Boer Clerck") overleden


    De West-Vlaamse ondernemer Roger De Clerck is vanmorgen overleden. Dat is aan onze redactie bevestigd. De Clerck bouwde het tapijtenbedrijf Beaulieu uit tot een groot internationaal concern. Hij is 91 jaar oud geworden.
    Roger De Clerck werd in 1924 geboren in Wielsbeke, bij Waregem, als zoon van een kleine vlasboer. Vandaar zijn bijnaam “Boer Clerck”.
    In 1959 stichtte hij tapijtenbedrijf Beaulieu, toen duidelijk was dat de vlasteelt weinig toekomst bood. Het bedrijf groeit snel en wordt het grootste tapijtenconcern ter wereld.
    In 1991 verdeelde Roger De Clerck zijn imperium onder zijn zes kinderen.

    Meest beruchte fraudezaak in Belgische geschiedenis
    De Beaulieu-groep heeft intussen 4.200 werknemers in 14 landen. Maar het bedrijf kwam herhaaldelijk in het nieuws in verband met corruptie en fraude.
    Eind de jaren 70 al wordt het eerste gerechtelijk onderzoek naar Roger De Clerck opgestart, als het parket van Kortrijk een fraudeonderzoek tegen hem begint.
    Midden jaren 80 werd De Clerck ervan verdacht aanzienlijke kapitalen uit zijn bedrijven naar het buitenland te hebben versast, onder het mom van commissielonen. Justitie traceerde een geldstroom van 1,5 à 2 miljard Belgische frank. De raadkamer oordeelde in 1986 dat de feiten bewezen waren, maar hij kreeg toch opschorting van straf omdat zijn sociale positie en de werkgelegenheid van zijn personeel door een straf in het gedrang zouden komen.
    Sinds november 1990 loopt er een fraudeonderzoek naar de Beaulieu-groep van de familie De Clerck. De Belgische staat eist 300 miljoen euro. En die hangt als een zwaard van Damocles boven de familie. Reden waarom onder anderen zoon Jan in 1998 al een schikking van 55 miljoen euro trof, zeer tot ongenoegen van de rest van de familie.
    Boer Clerck zelf wou nooit een schikking aanvaarden in deze langst lopen rechtszaak in de Belgische geschiedenis.
    VRT
    Anthony De Clerck
    In 1992 kreeg de familie af te rekenen met een persoonlijke tragedie. Rogers kleinzoon Anthony werd op 4 februari ontvoerd door de bende Vanhamel. Anthony’s ouders Jan en Martine De Clerck deden twee dagen later via de pers een radeloze oproep naar de ontvoerders. “Mag ik aan de ontvoerders vragen voor hem goed te zorgen. Anthonyke, je bent een toffe jongen en iedereen bidt voor u”.
    Athony was in een auto geduwd en naar een huis in gebracht. Daar werd hij 32 dagen lang vastgehouden terwijl er over het losgeld werd onderhandeld. Zijn ouders Martine en Jan De Clerck betaalden uiteindelijk 6,4 miljoen euro.
    Op 6 maart werd Athony vrijgelaten. De ontvoerders onder leiding Danny Vanhamel werden enkele dagen later opgepakt en in 1994 tot levenslang veroordeeld. Anthony De Clerck heeft nooit over zijn ontvoering willen praten.
    Vrienden tot in het Witte Huis
    In 1999 vierde Roger De Clerck zijn 75e verjaardag. Op het feest in West-Vlaanderen waren voormalige wereldleiders als ex-premier van Groot-Brittannië Margaret Thatcher en oud-president George Bush uitgenodigd.
    Sindsdien bleef de stamvader van de familie op de achtergrond. Roger De Clerck had de laatste jaren een vorm van dementie en was wilsonbekwaam. Hij werd 91.

    http://www.tijd.be/ondernemen/textiel/Roger_De_Clerck_is_overleden.9690659-3117.art?ckc=1&ts=1445593162
    Portret Roger De Clerck
    • Geboren in Wielsbeke op 27 juli in 1924, als zoon van een vlasboer
    • Trouwde in 1951 met Anne-Marie Hanssens, met wie hij zes kinderen kreeg. Hij heeft 24 kleinkinderen. Zijn vrouw overleed in 1992.
    • Liep school tot zijn 15e, en nam de boederij van vader over.
    • Toen de vlasmarkt instortte, wierp hij zich op meubelstoffen en overtrekken van autozetels.
    • Begon begon pas op zijn 35e met de productie van tapijt, dat de basis werd van Beaulieu.
    • Door verdeeldheid bij zijn kinderen splitste hij zijn imperium in 1991 onder zijn 6 kinderen. In 2005 werden 4 delen opnieuw samengebracht. Enkel Domo en Beaulieu of America bleven apart bestaan.
    • In 1990 viel het gerecht binnen voor een huiszoeking. De zaak rond schriftvervalsing en inbreuken op de vennootschapswetgeving sleepte meer dan 20 jaar aan.
    • De fraudezaak zorgde voor een familiebreuk. Voor Roger was praten met de fiscus nooit een optie. Zoon Jan De Clerck sloot in 1998 evenweel een deal waardoor hij persona non grata werd in de familie.
    • De Clerck had politieke banden. De voormalige burgemeester van Wielsbeke (met CVP-stempel) was zijn rechterhand.
    • Hij was bevriend met de groten der aarde. Voor zijn 75e verjaardag daagde onder andere George Bush op. Beaulieu of America was een van de sponsors van de Republikeinen in de VS.
    • Sinds zijn verjaardagsfeest in 1999 bleef hij op de achtergrond. Enkele jaren geleden was de diagnose van de dokter onverbiddelijk: ‘wilsonbekwaam’.
    • Overleed in de ochtend van 23 oktober in het bijzijn van zijn naasten


    Beaulieu America te koop
    15/03/2008 om 00:00 door pascal dendooven

    De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs 'onderzoekt alle opties' - codetaal voor 'te koop' - voor Beaulieu of America (BoA). BoA is een van de grote brokken uit de 'erfenis' van Roger De Clerck.




    Beaulieu of America is in handen van Mieke De Clerck, de oudste dochter van de Beaulieu-stichter Roger De Clerck, en van Carl Bouckaert, met wie Mieke De Clerck lange tijd getrouwd was. Beaulieu of America was jarenlang het paradepaardje van de door Roger De Clerck uit de grond gestampte tapijtgroep en had de ambitie bij de allergrootste te behoren in de VS. Beaulieu of America mikte lange tijd op een actieve rol in het consolidatieproces dat in de sector op gang gekomen was. Aanvankelijk zag het ernaar uit dat dat zou lukken, maar een te risicovol overnamebeleid bracht de groep aan de rand van de afgrond. Vooral de overname van LDBrinkman, een grossier met regionale verkoopcentra die ook actief was in harde vloerbedekking, was een keerpunt. De overname, met schulden gefinancierd, bleek een misser.

    Beaulieu of America kwam onder zware financiële druk en moest onder pressie van de banken afslanken. Onder meer de karpettendivisie, Beaulieu Rugs, en een belangrijke vezelfabriek in South Carolina werden afgestoten. Beaulieu verliet ook de markt van harde vloerbedekking en plooide zich terug op de markt van kamerbreed residentieel tapijt, maar daarnaast heeft de groep nog tapijt voor de bedrijvenmarkt en tapijttegels op basis van gerecycleerd materiaal in huis.

    Ralf Boe, de algemeen directeur van Beaulieu of America, heeft het bedrijf de jongste jaren grondig gesaneerd en de groep opnieuw op de rails gezet. Beaulieu of America is volgens Carl Bouckaert goed voor een jaaromzet van circa 1miljard dollar. Het Canadese zusterbedrijf haalt 200 miljoen Canadese dollar omzet. Dat is slechts een fractie van wat de marktleiders Shaw en Mohawk Industries halen.

    De operationele cashflow van Mohawk Industries, dat in ons land QuickStep Unilin kocht, is met 1,06 miljard dollar groter dan de jaaromzet van Beaulieu of America. Aansluiting met de top is uitgesloten voor Beaulieu. Bovendien staat door de kredietcrisis en de crisis in de huizenmarkt de markt van vloerbedekking in de VS onder grote druk. De markt voor tapijt is in de VS in twee jaar tijd met 19% in volume gedaald.

    Vorig jaar kwam daar nog bij dat Carl Bouckaert en Mieke De Clerck, die ondertussen de naam van haar moeder (Hanssens) lijkt te gebruiken, allebei voor vijf jaar een verbod als directielid werd opgelegd wegens fiscale fraude. Of dat aan de basis ligt van het mandaat dat de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs volgens goedgeplaatst bronnen kreeg, is niet bekend.

    'Goldman Sachs kent ons goed en is de geschikte kandidaat om ons te helpen om de opties op een rijtje te zetten. We staan nog maar helemaal aan het begin van het proces', zei Carl Bouckaert, bestuurder bij de groep, gisteren in een telefonische reactie. 'Een verkoop aan een grote concurrent is niet onze voorkeursoplossing, maar alles is mogelijk. Of we sluiten aan bij een grotere groep of anderen sluiten zich bij ons aan', zei Bouckaert. Bouckaert, een bekende paardenliefhebber die in de VS een van de grootste stoeterijen heeft, zegt dat hij alvast aandeelhouder wil blijven in zo'n groter geheel.

    De zaak is de zoveelste illustratie van de grote druk waaronder Roger De Clercks industriële nalatenschap staat. De Clerck, die dit jaar 84 wordt, verdeelde zijn imperium in zes delen, maar moest vaststellen dat dat niet tot een nieuwe groeispurt maar tot een verzwakking leidde. In 2005 kwamen vier familietakken -Francis, Luc en Dominiek De Clerck en Stefan Colle- opnieuw grotendeels samen in de fusie Beaulieu International. Enkel Stefan Colle (Zuid-Afrika, Belgotex) en Francis De Clerck (Ideal) konden zich de luxe permitteren om slechts gedeeltelijk te fuseren.

    Maar ook het terugplooien tot Beaulieu International Group is geen bij voorbaat gewonnen zaak. De verzwakking van het pond en de almaar duurdere grondstoffen nemen de tapijtproducenten in de tang zoals nooit tevoren. De tak BoA trekt vandaag zijn conclusies, blijft de vraag waar Domo (Jan De Clerck) belandt.

    Roger trouwt Anna Maria HANSSENS 13 sep 1951, Gullegem. Anna (dochter van Norbert HANSSENS en Agnes DE BRABANDERE) geboren 7 nov 1929, Gullegem; overleden 1 mei 1991, Deerlijk. [Gezinsblad]


  2. 5.  Anna Maria HANSSENS geboren 7 nov 1929, Gullegem (dochter van Norbert HANSSENS en Agnes DE BRABANDERE); overleden 1 mei 1991, Deerlijk.

    Aantekeningen:

    https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200130_04827911
    De familie De Clerck werd verscheurd door verraad, maar de verzoening kan hen veel geld besparen
    Einde van 30 jaar verklikken en witwasserij
    30-1-2020 om 16:10 door Frank Poosen

    foto: Dominiek De Clerck, de jongste telg van de felbesproken familie.


    Wielsbeke / Waregem -
    De West-Vlaamse tapijtenfamilie De Clerck, van de textielgroep Beaulieu, staat op het punt voor de allerlaatste keer haar fiscale misstappen bij het gerecht af te kopen. Tegelijk willen ook de kinderen van wijlen Roger De Clerck zich verzoenen. Op die manier komt een einde aan een kwalijke geschiedenis van zwart geld, belastingontduiking en witwasserij die minstens dertig jaar heeft geduurd en die de familie - met een vermogen van minstens 1,4 miljard euro - hopeloos heeft verdeeld.

    foto: Roger De Clerck overleed in 2015. Foto: PHK

    Eind 2016, een jaar na het overlijden van pater familias Roger De Clerck sloten zijn kinderen een ‘historische overeenkomst’ met de Bijzondere Belastingsinspectie (BBI). Hoeveel betaald werd om de fiscale vrede rond de West-Vlaamse tapijtengroep Beaulieu te bezegelen, is nooit bekendgemaakt. Financieel journalist Ludwig Verduyn meende uit de jaarrekeningen te kunnen opmaken dat het ging om een bedrag van om en bij de 112 miljoen euro.
    Maar met die historische schikking kwam er tóch geen einde aan de saga die toen al meer dan 25 jaar aansleepte. Het Brusselse parket-generaal had nog iets gevonden: drie telgen van het gezin van Boer Clerck - Ann, Francis en Luc - hadden via een constructie met stromannen in Luxemburg bijna 200 miljoen verdiend. Dat ging zo: ze kochten een aandelenpakket voor 12 miljoen euro - de absolute bodemkoers - terwijl die eigenlijk 193 miljoen euro waard waren.
    Normaal gezien zou daar geen haan naar hebben gekraaid, ware het niet dat hun twee andere broers - Jan, de oudste, en Dominiek, de jongste - zich misdeeld voelden want zij zagen er geen cent van. En dus verklikten ze hun familie bij het Brusselse parket-generaal. Dat deden ze al in 2014. Op dat moment hadden Jan, vader van de in 1992 ontvoerde Anthony, en Dominiek al lang zelf schikkingen getroffen met het gerecht. Jan betaalde 55 miljoen en Dominiek 25 miljoen euro aan de fiscus om hun schuld af te kopen.
    Eindelijk verzoening
    Maar dat was toen. De kinderen De Clerck proberen zich nu te verzoenen. Ann, Francis en Luc hebben beloofd aan hun oudste en jongste broer om hen mee te laten delen in de koek. Er wordt nu met man en macht gewerkt om dat zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen.
    Als dat lukt - en daar heeft het volgens onze zusterkrant De Standaard alle schijn van - hopen de De Clercks het Brusselse parket-generaal te kunnen overtuigen om over te gaan tot een minnelijke schikking. Met andere woorden: opnieuw een overeenkomst te sluiten met het gerecht om het niet tot een rechtszaak te laten komen wegens het witwassen van geld, waar straffen op staan tot vijf jaar cel. Bovendien lopen ze dan ook nog eens het risico om hun Beaulieu-aandelen verbeurd te zien verklaard, iets wat ze zéker willen voorkomen.
    Veel tijd hebben de drie wel niet meer. Het dossier wordt binnen een paar weken behandeld door de kamer van inbeschuldigingstelling die de zaak moet doorverwijzen naar het hof van beroep. Tussen haakjes: omdat een van de andere betrokkenen plaatsvervangend rechter is, geldt het principe voorrang van rechtsmacht waardoor de zaak ineens op het niveau van het hof van beroep wordt behandeld. Voor die tijd moet alles beklonken zijn, anders komt er alsnog een rechtszaak van.
    (Lees verder onder de foto.)

    De familie De Clerck. Foto: rr

    Valse commissielonen
    Als het lukt, is dat het sluitstuk van een historie die de familie De Clerck eigenlijk al sinds het eind van de jaren zeventig achtervolgt. Toen werd het eerste onderzoek naar Roger De Clerck opgestart. De stichter van textielgigant Beaulieu werd ervan verdacht via valse commissielonen honderden miljoenen Belgische frank uit zijn bedrijven naar het buitenland te hebben versast. Het ging in totaal om bijna 2 miljard Belgische frank (50 miljoen euro). De raadkamer oordeelde in 1986 dat de feiten bewezen waren, maar De Clerck kreeg opschorting van straf.

    Jan De Clerck. Foto: Photo News

    Die eerste aanvaring met het gerecht maakte weinig indruk op de familie. In 1989 zaten Jan en Dominiek De Clerck een week in de cel in Groot-Brittannië omdat ze een deel van hun tapijten in het zwart zouden hebben verkocht. Opnieuw kwam het niet tot een veroordeling. De familie bekende geen schuld, maar trof een regeling met de fiscus.
    Nog geen jaar later stak een nieuwe storm op. Een die bijna een kwarteeuw zou razen en de naam De Clerck voorgoed zou linken aan zwart geld, witwasserij, belastingontduiking. In eerste instantie had het parket vermoedens dat er met een van de bedrijven uit de Beaulieu-groep fraude was gepleegd.
    De aller-, allerlaatste keer
    Dat onderzoek breidde al snel uit toen de familie Khatchadourian in het vizier kwam. Die Libanezen zouden stromannen zijn die valse commissielonen kregen die ze vervolgens terug moesten storten op geheime rekeningen in het buitenland. Op die manier konden Boer Clerck en zijn kinderen belastingen ontduiken. Het dossier groeide tot 300.000 pagina’s en sleepte bijna 25 jaar lang aan.
    Uiteindelijk trof iedereen een regeling met de fiscus. Sommigen deden dat al eind jaren 90 - zoals Jan en Dominiek - anderen wachtten tot na de dood van Roger De Clerck in 2015. En nu is dus nog dat aller-, allerlaatste luikje waar de zonen en dochter De Clerck voor de zoveelste keer hun straf hopen af te kopen.

    Kinderen:
    1. 2. Jan DE CLERCK
    2. Luc DE CLERCK
    3. Maria DE CLERCK
    4. Francis DE CLERCK
    5. Dominiek DE CLERCK
    6. Ann DE CLERCK


Generatie: 4

  1. 8.  Jozef DECLERCK geboren 28 jul 1886, Sint-Baafs-Vijve (zoon van Jan DECLERCK en Julia LAUWERS); overleden 12 feb 1972, Wielsbeke.

    Jozef trouwt Irma VERHELST 14 okt 1919, Waregem. Irma (dochter van Jozef Francis VERHELST en Emma Leonie DELPUTTE) geboren 11 jun 1894, Waregem; overleden 6 apr 1974, Waregem. [Gezinsblad]


  2. 9.  Irma VERHELST geboren 11 jun 1894, Waregem (dochter van Jozef Francis VERHELST en Emma Leonie DELPUTTE); overleden 6 apr 1974, Waregem.
    Kinderen:
    1. 4. Roger DE CLERCK geboren 27 jul 1924, Wielsbeke; overleden 23 okt 2015, Deerlijk; begraven 31 okt 2015, Wielsbeke.

  3. 10.  Norbert HANSSENS geboren 9 okt 1900, Gullegem (zoon van Joannes Franciscus HANSSENS en Anna Sylvie DEVROE); overleden 28 sep 1982, Kortrijk.

    Aantekeningen:

    Nestor

    Norbert trouwt Agnes DE BRABANDERE 17 okt 1925, Harelbeke. Agnes (dochter van Joannes Julianus DE BRABANDERE en Palmyra Juliana NAESSENS) geboren 28 feb 1901, Harelbeke; overleden 12 jul 1979, Kortrijk. [Gezinsblad]


  4. 11.  Agnes DE BRABANDERE geboren 28 feb 1901, Harelbeke (dochter van Joannes Julianus DE BRABANDERE en Palmyra Juliana NAESSENS); overleden 12 jul 1979, Kortrijk.
    Kinderen:
    1. Julien HANSSENS
    2. Maria Monique HANSSENS
    3. 5. Anna Maria HANSSENS geboren 7 nov 1929, Gullegem; overleden 1 mei 1991, Deerlijk.
    4. Antoon HANSSENS geboren 30 okt 1931, Gullegem; overleden 21 jun 2023, Gent.
    5. Marc HANSSENS geboren 4 jun 1934; overleden 11 nov 1987.
    6. Luc HANSSENS