Onze familiestambomen

GESCHIEDENIS INFO



Persoonlijke informatie    |    Aantekeningen    |    Alles    |    PDF

  • Naam GESCHIEDENIS INFO 
    Geslacht Onbekend 
    Persoon-ID I33281  DDCGR
    Laatst gewijzigd op 5 dec 2014 

  • Aantekeningen 
    • Waarom emigreerden de inwoners van Frans-Vlaanderen ?

      Eerst een beetje geschiedenis over het huidige Frans-Vlaanderen - dit behoorde vroeger tot het Graafschap Vlaanderen.

      Door de expansiepolitiek kwamen deze Spaanse bezittingen geleidelijk onder heerschappij van Frankrijk onder Lodewijk XIV in de 17e eeuw, hoewel het graafschap Vlaanderen sinds de verdragen van Madrid (1526) en Kamerijk (1529) niet meer onder Frans leenverband viel, maar deel uitmaakte van het Heilige Roomse Rijk.

      In de zeventiende eeuw tracht Lodewijk XIV met alle mogelijke middelen de invloed van zijn vijanden in Europa in te dijken door de Franse grenzen te verschuiven naar gemakkelijk te verdedigen posities. Ten noorden van Frankrijk vormt Vlaanderen, door een gebrek aan natuurlijke hindernissen en duidelijke grenzen, het ideale gebied om terreinwinst te boeken.

      In 1677 bestaat de strategie van Lodewijk XIV erin drie Spaanse versterkte vestingen ten val te brengen: Cambrai, Valenciennes en Sint-Omaars. Naar Sint-Omaars stuurt de koning zijn broer Monsieur, de Hertog van Orléans. De Nederlanders besluiten te reageren en Willem III voert een leger van 32.000 manschappen aan dat Sint-Omaars te hulp snelt. Vanuit Ieper weten zijn troepen door te dringen tot Noordpene (tussen Kassel en Sint-Omaars). De Slag bij Kassel of Slag aan de Penebeek draait uit op een Franse overwinning (11 april 1677). Gevolgen van de veldslag: een gedeelte van Vlaanderen wordt aan Frankrijk aangehecht (Sint-Omaars, Kassel, Belle, Ieper).

      Hierna werd la Flandre flamingante binnen Frans-Vlaanderen langzaam verfranst, als gevolg van het culturele beleid van Frankrijk dat geen andere talen dan het Frans toestaat in het openbare leven (onderwijs, gerecht, administratie, enz.) Overigens was het Vlaams tot ver in de 19e eeuw de tweede taal na het Frans in Frankrijk.

      Waarom kwam de emigratiestroom op gang ?

      In 1566 was er de opstand tegen de protestanten.

      Deels verklaring van de emigratie naar Leiden in Nederland, anderszijds was ook de textielnijverheid daarvoor verantwoordelijk.

      Rijsel of Lille is een stad in  Noord Frankrijk nabij de grens met België.
      Samen met Roubaix, Tourcoing en Villeneuve vormt het een van de grootste agglomeraties in Frankrijk, goed voor meer dan een miljoen inwoners.
      De naam van de stad verwijst naar een eiland in de Deule (Ter IJssel, Rijsel, L'ille) alwaar de stad in de elfde eeuw gesticht is door Boudewijn, graaf van Vlaanderen. Na de slag van Pevelenberg in 1603 werd het gebied Frans.
      De stad kende een grote textielnijverheid.
      Omdat er in de zestiende eeuw veel katholieken woonden, hadden deze het zwaar te verduren van de protestanten uit de omgeving. Al in die tijd trokken vele families naar Leiden toe, mede aangetrokken door de textielnijverheid aldaar.
      Tussen 1703 en 1713 was het gebied tijdelijk in Nederlandse handen.
      Tourcoing, veelal gespeld als Toerkonje, maakt deel uit van een gebied dat sinds 1713 aan Frankrijk toebehoord. Er was hier een grote textielindustrie, vooral gericht op de wolkammerij, hetgeen waarschijnlijk de trek naar Leiden verklaart.

      Valenciennes, in Leiden beter bekend als Valencijn, is een stad in Noord Frankrijk, en gelegen aan de Schelde.
      Het is van oudsher een industriestad op het gebied van textiel, hetgeen uiteraard meteen de aantrekkingskracht van Leiden verklaart.
      Het was tevens een Calvinistisch bolwerk. In 1562 brak er een opstand tegen de geloofsvervolging uit en werden de tot de brandstapel vervolgde protestanten bevrijd door de woedende menigte. Vijf jaar later werd de stad heroverd door de Spanjaarden, waardoor de eerste vluchtelingenstroom op gang kwam.

      Hontschoten, tegenwoordig Hondschoote, lag vroeger in Vlaanderen, maar maakt tegenwoordig deel uit van Noord Frankrijk. In de zestiende eeuw was het beroemd voor zijn textielindustrie, vooral voor het maken van saai. Het was net zo belangrijk als Brugge en Gent. In 1592 (tachtigjarige oorlog) werd het stadje ingenomen door de Spaanse troepen van Alva en trokken veel arbeiders maar ook de rijke textielhandelaren naar het noorden en met name naar Leiden. Daar werd zelfs met het gemeentebestuur onderhandeld over de komst van zo'n grote groep naar Leiden, het waren immers oude concurrenten!

      In de regio brak de pest uit in 1647. Armoede in 17e eeuw.