Onze familiestambomen

Filip VAN ROSSEM

Mannelijk 1963 - 2022  (59 jaar)


Persoonlijke informatie    |    Aantekeningen    |    Gebeurteniskaart    |    Alles    |    PDF

  • Naam Filip VAN ROSSEM 
    Geboren 17 feb 1963  Gent Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
    Geslacht Mannelijk 
    Overleden 5 okt 2022  Brussel Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
    Begraven 15 okt 2022 
    Persoon-ID I234098  DDCGR
    Laatst gewijzigd op 14 okt 2022 

    Vader VAN ROSSEM 
    Gezins-ID F148370  Gezinsblad  |  Familiekaart

    Gezin Marijke SINTOBIN 
    Kinderen 
     1. Marie VAN ROSSEM
     2. Koen VAN ROSSEM
    Laatst gewijzigd op 14 okt 2022 
    Gezins-ID F148367  Gezinsblad  |  Familiekaart

  • Gebeurteniskaart
    Link naar Google MapsGeboren - 17 feb 1963 - Gent Link naar Google Earth
    Link naar Google MapsOverleden - 5 okt 2022 - Brussel Link naar Google Earth
     = Link naar Google Earth 

  • Aantekeningen 
    • https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20221013_94507592

      Filip Van Rossem (60), het gezicht van de piloten ten tijde van faillissement Sabena, plots overleden: “Hij heeft zijn engagement zwaar betaald”


      Filip Van Rossem met zoon Koen, vorig jaar: “Hij is kwaad gebleven tegenover het politieke systeem”.   — ©  Inge Kinnet
      Zaventem -
      De man die ruim 20 jaar geleden op de eerste rij stond om de piloten én de andere Sabéniens te verdedigen, is niet meer. Gewezen piloot Filip Van Rossem is vorige week op 60-jarige leeftijd bezweken na een hartstilstand. “Hij heeft zijn engagement zwaar betaald.”
      Dimitri Berlanger
      Gisteren om 15:21




      Begin deze eeuw was Filip Van Rossem – met zijn eeuwige sik – niet weg te slaan uit de media. Keer op keer kwam hij het vol overgave in de tv-studio’s uitleggen en klopte hij op dezelfde nagel: het wanbeleid dat uiteindelijk tot het faillissement van onze nationale luchtvaarttrots leidde.
      Verhofstadt
      Filip Van Rossem was zelf sinds 1990 in dienst als piloot bij Sabena en werd hét gezicht van het luchtpersoneel. Uiteindelijk mocht het niet baten: op 7 november 2001 stond hij samen met de 7.500 werknemers van Sabena op straat. En dat hakte er diep in. “Het is een faillissement dat nooit had mogen plaatsvinden”, vertelde hij een jaar geleden nog in deze krant naar aanleiding van de twintigste ‘verjaardag’. “Onze toenmalige premier Guy Verhofstadt heeft het bedrijf laten teloorgaan om zijn eigen carrièrekansen in Europa gaaf te houden. Daar ben ik nog altijd van overtuigd.”
      Tegen de schenen getrapt
      “Ik was zes jaar toen maar ik heb dat wel allemaal bewust meegemaakt”, vertelt zijn zoon Koen Van Rossem (27). “Dat leefde uiteraard heel erg bij ons thuis. Ik herinner me nog dat we voor die oude grote tv zaten telkens als hij op het journaal ging komen. En dat we dat ook opnamen op video om bij te houden. Op het einde ben ik ook nog meegegaan naar een betoging.” (lees verder onder de foto)


      Een strijdvaardige Van Rossem, zoals Vlaanderen hem leerde kennen bij het faillissement van Sabena.  — ©  Vum
      Het heeft zijn tijd geduurd om alles achter hem te laten. “Iedereen weet ook dat hij zichzelf niet populair heeft gemaakt. Hij was zich wel bewust van het feit dat de nabije toekomst er voor hem totaal niet rooskleurig uitzag. Hij had tegen de schenen getrapt van veel politici en van hooggeplaatste mensen binnen Sabena zelf.”
      Telkens verhuizen
      Daarna was het vooral zoeken. “In België was het gedaan voor hem en dus is hij moeten uitwijken naar het buitenland. Hij heeft in Griekenland, Italië en Spanje gevlogen voor verschillende maatschappijen maar telkens met tijdelijke contracten. In België heeft hij even een goed moment gehad rond 2011, toen de cargomaatschappij Cargo B werd opgestart.” (lees verder onder de foto)


      Ook toen het faillissement van Sabena na tien jaar werd herdacht, was Filip Van Rossem erbij.  — ©  pol de wilde-corelio
      “Maar daar hebben ze na een jaar ook alweer de stekker uitgetrokken. Het was altijd van het een naar het ander en nooit iets wat hij terug kon opbouwen. Hij moest dan ook telkens verhuizen. Wij zijn altijd in Gent blijven wonen met het gezin.”
      Onbestraft gebleven
      Daarna volgde een nieuwe klap. “Hij is moeten stoppen met vliegen na een hartoperatie. In 2015 heeft hij daarom beslist om op vervroegd pensioen te gaan. In het begin ging dat wel. Hij had opeens heel veel tijd om af te spreken met vrienden en reisjes te maken.” (lees verder onder de foto)


      Samen met zijn dochter in de cockpit op weg naar Tokio in 1997. Toen vloog Van Rossem op de Boeing 747-300 als co-piloot.  — ©  IF
      “Na verloop van tijd werd dat moeilijker en kwamen er andere problemen bij, kwamen waardoor hij langzaam in een depressie is gesukkeld. Die is nooit weggegaan en wij hebben daar moeten mee leren leven. Dat het drama van toen in dat alles heeft meegespeeld, staat buiten kijf. Het heeft hem altijd enorm pijn gedaan dat het op die manier is verlopen. Hij is kwaad gebleven tegenover het politieke systeem en dat dat ook allemaal redelijk onbestraft is gebleven.”
      Gigantische Bourgondiër
      Het mag niet verbazen dat Koen ook droomt om piloot te worden. “Ik kreeg het met de paplepel mee. Ik zag hem vertrekken in zijn pilotenuniform toen ik mij als kind klaarmaakte om naar school te gaan. Dat maakte grote indruk. Ik was altijd gefascineerd door Sabena en heb vaak met hem over die periode gesproken. Mijn pilotenopleiding duurt nog een half jaar en dan zou ik, als alles goed gaat, op de lijn komen bij TUI.”
      Vorige woensdag zakte Van Rossem na een concert in Bozar in elkaar. Reanimatie kon niet meer baten. De leegte die hij nalaat is uiteraard groot. “Mijn vader was in de eerste plaats een gigantische Bourgondiër die altijd eerlijk zei waar het op stond. Als papa was hij ontzettend lief en stond hij altijd klaar om zijn kinderen te helpen.” De familie krijgt enorm veel reacties van mensen van uit zijn Sabenaperiode. “Het stopt niet. Het is wel mooi om te zien dat veel mensen hem nog altijd in hun hart dragen en dat allemaal niet vergeten zijn.”
      Sterke analyses
      Maria Vindevoghel stond destijds als vakbondsafgevaardigde mee op de barricaden bij het faillissement. “Filip Van Rossem en ik waren ‘compagnons de route’”, reageert ze.
      “Ik vond dat hij ongelooflijk sterke analyses maakte van de situatie. Ik heb altijd veel respect voor hem gehad. Hij heeft zijn engagement voor de Sabéniens echter zwaar betaald, ook met zijn gezondheid. Het was iemand die ook veel respect toonde voor het andere personeel, niet alleen voor de piloten. Hij dacht niet alleen maar aan zichzelf maar aan het grote geheel.”


      https://www.hln.be/brussel/voormalig-sabena-piloot-en-gezicht-filip-van-rossem-60-overleden-sabena-was-alles-voor-hem-dat-gemis-is-hij-nooit-helemaal-te-boven-gekomen~a22fc8c3/

      Voormalig Sabena-piloot en -gezicht Filip Van Rossem (60) overleden: “Sabena was alles voor hem. Dat gemis is hij nooit helemaal te boven gekomen”
      Brussel/ZaventemWoensdag overleed ex-piloot Filip Van Rossem (60) nadat hij onwel werd na een avondje uit. Dat meldt zijn familie. Hij was voor velen een symbool in de periode van de ondergang van Sabena, verschillende keren nam hij het woord om het lot van zijn collega-piloten te verdedigen. Van Rossem had het destijds emotioneel bijzonder moeilijk met het faillissement van de luchtvaartmaatschappij. “De voorbije jaren waren heel moeilijk voor papa, zo moeilijk dat we hem traag maar zeker achteruit zagen gaan.”
      Carmen Schelkens, Robby Dierickx 07-10-22, 16:03 Laatste update: 07-10-22, 16:55




      De voormalige piloot kwam thuis van een mooie avond uit met vrienden in de Bozar toen hij die woensdag onwel werd. “Hij was in goed gezelschap en op één van zijn favoriete plaatsjes”, vertelt zoon Koen Van Rossem (27). “We kunnen vrijwel zeker aannemen dat hij zonder enige pijn is heengegaan.”

      Dat Van Rossem nog steeds zeer gekend en geliefd was onder zijn ex-collega’s, blijkt uit de vele steunbetuigingen op sociale media. Ex-Sabeniens zijn vol lof over de man omdat hij zijn nek meerdere keren voor hen uitstak voor én na het faillissement van Sabena.

      We zijn altijd zo ontzettend trots op hem geweest om wat hij gedaan heeft maar de tol was groot, zelfs na 21 jaar.
      Koen Van Rossem, zoon van Filip
      Filip Van Rossem, beter bekend als ‘de man met de sik’, was woordvoerder van de Belgische pilotenvereniging Beca. Meer dan eens bekritiseerde hij openlijk de overheid, de SAirGroup en naar het management van Sabena omdat ze volgens Van Rossem medeverantwoordelijk waren voor de ondergang van Sabena. “Sabena was alles voor hem. Dat gemis is hij nooit helemaal te boven gekomen. We zijn altijd zo ontzettend trots op hem geweest om wat hij gedaan heeft maar de tol was groot, zelfs na 21 jaar”, weet Koen.



      Depressie
      Na het faillissement ging Van Rossem aan de slag bij een aantal buitenlandse luchtvaartmaatschappijen, onder meer in Griekenland, Italië en Spanje. Ook in Qatar werkte hij een tijd, waar hij naar eigen zeggen is opgestapt omdat zijn werkgever hem wilde verplichten zijn sik af te scheren. Maar zijn hart bleef bij Sabena. De man kampte de laatste jaren met despressies, zo getuigde hij zelf een tijd terug nog in een interview. Met die reden ging Van Rossem op vervroegd pensioen. Ook zijn familie zag met lede ogen aan hoe het bergaf ging. “De voorbije jaren waren heel moeilijk voor papa, zo moeilijk dat we hem traag maar zeker achteruit zagen gaan. Desondanks zat de wil om te genieten nog altijd in zijn DNA en dat is wat hij die laatste avond van zijn leven aan het doen was.” De familie bedankt iedereen voor de massale steun na het overlijden van hun dierbare.