Onze familiestambomen

Emile VAN BELLINGHEN

Mannelijk - 2023


Generaties:      Standaard    |    Verticaal    |    Compact    |    Box    |    Alleen tekst    |    (Uitgebreide)kwartierstaat    |    Voorouderwaaier    |    Media    |    PDF

Generatie: 1

  1. 1.  Emile VAN BELLINGHEN (zoon van Nestor VAN BELLINGHEN); overleden feb 2023.

    Aantekeningen:

    https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230202_97148414?utm_source=nieuwsblad&utm_medium=newsletter&utm_campaign=gemeente&utm_content=dynamiccontent_regio_geen_weer_of_sport&utm_term=0-0&adh_i=7b5c25ae14950a341698db4ca8902dd3&imai=671d3197-bf18-45c6-beb8-af1b63153afc&adh_i=7b5c25ae14950a341698db4ca8902dd3&imai=671d3197-bf18-45c6-beb8-af1b63153afc&M_BT=2352938839744&articlehash=Jq%2FmPnBsgGKYeArqSPkRMQyEtzx2VzwBlxNofkuz4YkTYZoQeAiIDMat6KaGwXdXfsz2VukC1nFLfd7waKp3lTQ49yqV4GN9hdk5%2FzE8L8lUdrkjXOuPAloKjsanhNui8ZseMfHu7dt7qkKxLoAFUEbaokxdngB3Z73Uv0KKAb28ufXvcJwX1f6Vq6bJQE47IjytnlU2FffGt4sYrDLl3Kv2lg36b5hJiNBwH5T%2BQO4ro9zc2rt4%2BOYG6zdoZowEBsUY3UvnC3yKoqImLDF24G1JfQb6LZirTyFq4s0tDgW9XRXgP00P8k1NoHl7ktH68h2%2F%2Fv1GTqDh9zoMmmulEA%3D%3D

    De ‘vriend van de sterren’ is niet meer: “Eigenlijk heeft hij de BV uitgevonden”


    Lang voor Bekend Vlaanderen de weg vond naar de Carré en de Zilion waren ze al kind aan huis in The Lord, in Schepdaal. Bezieler Emile Van Bellinghen (70) is deze week overleden. “Het was geen restaurant en ook geen discotheek. Het was álles”, zegt Kelly Pfaff, die er door haar Sam Gooris ten huwelijk werd gevraagd.
    Jan Claeys
    Vandaag om 03:00




    Het was ooit een melkerij en mouterij, langs de baan naar Ninove in Schepdaal. De vader van Emile Van Bellinghen opende er destijds een zaak die in ons land nog niet bestond. Een plek waar je iets kon eten. Maar waar je na het eten kon blijven plakken, om te drinken en te dansen.
    Vader Nestor was pas 42 toen hij stierf aan een hersenbloeding. En dus kwam Emile in 1974 al aan zet. Pas 21. Maar hij maakte van The Lord een plek die het hele land snel leerde kennen. “Nu lijkt het de normaalste zaak van de wereld”, zegt Koen Crucke, die er jarenlang kind aan huis was. “Je nodigt een paar bekende koppen uit, en vanzelf zit je kot helemaal vol. Maar in The Lord was dat al zo in de jaren zeventig en tachtig, lang voor VTM en het letterwoord BV bestonden. Emile heeft dat eigenlijk uitgevonden.”


    Van Koen Crucke (links) tot Nicole en Hugo (rechts): allemaal vonden ze hun weg naar The Lord in Schepdaal. — © rr


    Goedele Liekens werd zelfs meter van de club. — © fvv
    Crucke werd er uitgenodigd voor feesten en naar travestieshows. “Ik mocht dan optreden of in de jury zetelen. En vooral: ik mocht niets betalen. Nooit. Eten in overvloed, drank in overvloed. Wij waren de gasten van Emile.” Crucke beleefde er prachtige avonden. Met de jonge Nicole en Hugo. Met Willy Ferdy en Wim De Craene. De sterren van die tijd reden blind naar Schepdaal.


    © fvv
    Goedele als meter
    En niet de Carré, maar wel The Lord sprong als eerste op de kar van het circuit van de misswedstrijden. Goedele Liekens werd meter van de club. “Ik ben nog met Emile en Goedele naar het Bal de la Rose in Monaco geweest”, zegt oud-journalist Rudi Moeraert, die het levensverhaal van Emile neerschreef in een boek. “Samen met een fotograaf. Dat kostte toen 50.000 frank voor een ticket. Emile had daar een tafel, we reden er rond in zijn roze Rolls-Royce.”


    Koning Boudewijn met Emile Van Bellinghen.
    Het was daar dat Van Bellinghen de groten der aarde leerde kennen. En hen overtuigde om ook naar Schepdaal af te zakken. Hij mocht Fats zeggen tegen Domino. En Jean-Claude tegen Van Damme. Ook Demis Roussos en Helen Shapiro wisten The Lord liggen. Net als miljonair en boezemvriend Prince de Lignac. Onze koningin Mathilde kwam er zelfs toen ze nog vrijgezel was, en gewoon d’Udekem d’Acoz heette. “Emile was een ongelofelijke man”, zegt Koen Crucke. “Hij nam het leven helemaal. Hij was zo sympathiek, zo joviaal. Een allemansvriend.”


    Sam Gooris vroeg Kelly Pfaff er ten huwelijk. — © rr


    © fvv
    De aanwezigheid van Bekend Vlaanderen werkte als een magneet. In Zillion was de hoogdag twintig jaar later op zondag met de Zundays, maar in Schepdaal was de maandag heilig. “Kappers namen toen hun vrije dag. En van over het hele land kwamen ze naar The Lord. Maar ook zakenmensen planden geen vergaderingen meer in de late namiddag. Ze wilden naar de place to be van die tijd.”
    The Lord was dan ook bijzonder, zegt Crucke. “Je kon er aan de toog staan tussen een CEO en een travestie.” Emile Van Bellinghen was er fier op. “Vuurwerk bij de ijsemmer met champagne? Wij hebben dat uitgevonden”, zei hij ooit in een interview.


    The Lord in Schepdaal. — © fvv
    Huwelijksaanzoek
    Het leven van Kelly Pfaff viel in de definitieve plooi in The Lord. “Mijn ouders kwamen er heel veel. En de familie van Sam ook. Op een avond waren we er allemaal samen. 1999 was het, en Sam vond dat moment met iedereen erbij ideaal om mij ten huwelijk te vragen. Emile was een heerlijke, joviale man. Een schatje.”


    Emile Van Bellinghen en zijn partner Walter. — © rr
    Dat vindt ook Hugo Sigal. “Van de doden niets dan goed, ik ondervind dat nu alle dagen. Maar van Emile kan je écht enkel goed spreken. Hoe hij ons artiesten vooruit duwde en in de watten legde, was ongelofelijk. Want hij wist: als die mensen blij zijn, dan zijn mijn klanten ook gelukkig. Zeventig is veel te jong, maar Emile heeft geleefd voor 150 jaar. Hopelijk mag dat voor zijn partner Walter een grote troost zijn. Misschien was Schepdaal niet de beste plek. Was The Lord in Cannes of Monaco geweest, dan kende de hele wereld Emile.”

    Emile — Walter BORTEL. [Gezinsblad]


Generatie: 2

  1. 2.  Nestor VAN BELLINGHEN geboren 26 jan 1931; overleden 1974, Schepdaal.

    Aantekeningen:

    https://nl.geneanet.org/kerkhof/view/9572105/persons/?individu_filter=van+BELLINGHEN%2BNestor

    The Lord



    Naar navigatie springen Naar zoeken springen


    The Lord in 2010
    The Lord was een Belgische discotheek, gelegen aan de Ninoofsesteenweg (N8) in Dilbeek (Schepdaal).
    Geschiedenis
    Het gebouw was oorspronkelijk de melkerij van Schepdaal 'Sint-Rumoldus'. Eind jaren 1960 fusioneerde 'Sint-Rumoldus' met de melkerij van Oetingen en kwam het gebouw leeg te staan. De heer Nestor Van Bellinghen[1] kocht het gebouw begin jaren 1970 om een wijnhandel in te beginnen[2]. Daarbij hoorde vanzelfsprekend ook wijn proeven. De Vlaming is echter een bierdrinker en het duurde dan ook niet lang of er werd ook bier geschonken. Dan moet er ook muziek bij en zo evolueerde het gebeuren tot discotheek. In 1974 overleed Nestor Van Bellinghen plots, daarna werd de zaak uitgebaat door zoon Emile Van Bellinghen die het omdoopte tot 'Salons The Lord'. Hij richtte ook een banketzaal in het gebouw in. Samen met zijn partner Walter Bortel, baatte Emile Van Bellinghen de zaak 25 jaar uit, tot deze in het jaar 2000 werd verkocht aan René Juwet. Deze vernieuwde het interieur en doopte de naam om tot 'The Lord'. Na enkele jaren als discotheek werd het gebouw in 2011 door René Juwet verkocht aan de huidige eigenaar.
    Bekende Vlamingen, maar ook missen en grote beroemdheden kwamen graag langs de Lord om een feestje te bouwen. Fats Domino, Helen Shapiro, Julio Iglesias, Gloria Gaynor, Demis Roussos, Jean-Claude Van Damme, Jacques Vermeire, Nicole en Hugo, Véronique De Kock, Tanja Dexters, Goedele Liekens, Phaedra Hoste en ook Mathilde d'Udekem d'Acoz waren enkele van de bekende gasten in The Lord[3]. Sam Gooris vroeg er aan de ingang Kelly Pfaff ten huwelijk[4].
    In 1997 werd de Lord gebruikt als décor voor enkele scènes in de Vlaamse film Oesje! van Chris Van den Durpel.
    Eind 2011 kocht een nieuwe eigenaar het gebouw en startte in 2012 met verbouwingen.

    Kinderen:
    1. 1. Emile VAN BELLINGHEN overleden feb 2023.